V amfiteátri vo Východnej pribudnú drevené sochy vierozvestcov

04.07.2013 Liptovský Mikuláš

Východná 4. júla (TASR) – Prírodná galéria amfiteátra vo Východnej, ktorý bude v nasledujúcich troch dňoch dejiskom už 59. ročníka najprestížnejšieho celoslovenského folklórneho festivalu, sa v rámci tradičného sprievodného programu pod názvom Kresané do dreva rozšíri o sochy vierozvestcov sv. Cyrila a sv. Metoda a ich žiaka sv. Gorazda.

„Na tomto podujatí som dostal podobnú možnosť už piaty raz. Tohtoročnú nomináciou som si vyslúžil pravdepodobne tým, že táto téma je mi veľmi blízka, lebo sa jej venujem už dlhé roky. Je pre mňa naozaj veľkou poctou zanechať natrvalo práve v tomto areáli sochu sv. Metoda,“ skonštatoval pre TASR Dušan Šarkan z Vrboviec nad Rimavou.

Úprimnú vďaku za výnimočnú príležitosť vyjadril pri spracovávaní nadrozmernej podoby sv. Cyrila aj mladý sochár Róbert Smrčák z Hrabušíc na Spiši. „Vo svojej tvorbe sa venujem abstraktnému umeniu, drevenú figúru svätca robím prvý raz. Núti ma to rozmýšľať v úplne iných rovinách,“ zdôraznil.

„Už ako malý chlapec som často chodieval do Východnej a rád som sa tu dlho pozeral na úžasné sochy z dreva. Preto som skutočne veľmi poctený, že odteraz budem mať v tejto priam národnej galérii pod otvoreným nebom svoje dielo,“ dodal s tým, že sv. Gorazda vytvoril Adam Bakoš z Lieskovian na Spiši.
 

Vyberte región